אין שירות- אין קצבאות? בוא נחשוב (ונחשב) קצת
האופנה בתקשורת היא כיום "שוויון בנטל" כאשר כוונת אלו הנושאים את הבשורה היא שכולם יתנו 3 שנים מחייהם למען המדינה על ידי שירות צבאי. כמובן שהצורחים והמתלהמים (פוליטיקאים ואנשי תקשורת- מי שמרוויח מליבוי השטנה) מתכוונים רק לחרדים ולא לערבים, הרי הערבי נתפס בציבוריות הישראלית בתור ה"אחר" או ה"שונה" שאינו זכאי ליחס שווה, לא מבחינת הזכויות ולא מבחינת הדרישות ממנו.
אחד הרעיונות שעולים מדי פעם הוא להעניש את הלא- מתגייסים. למעשה, מרבית האזרחים יודעים מבינים ומפנימים שהסיסמה "גיוס לכולם" היא סיסמה ריקה מתוכן. זה לא קרה, זה לא קורה וזה לא יקרה. ואז עולה מדי פעם הרעיון ש"מי שלא עשה צבא/ שירות לאומי, לא יקבל קצבאות ביטוח לאומי".
לדעתי, הרעיון מקומם ומעוות באופן בסיסי- מה תגיד למי שלא עשה צבא? שאיננו זכאי לטיפול רפואי? תנכה לו דמי ביטוח ממשכורתו אבל אם ייפגע בעבודתו לא יקבל דמי ביטוח? שמי שלא שירת בצבא בגיל 18 לא יקבל דמי אבטלה אם וכאשר בגיל 50 איבד את עבודתו?
כאשר משוחחים עם אלו המציגים את הרעיון, מבינים שהכוונה האמיתית היא לשלול מאותם אנשים את קצבאות הזקנה והילדים. הבעיה היא שזו הזמנה לאסון:
על פי חשבון שעשינו, בהנחות נדיבות במיוחד, הערך הכלכלי המהוון של קצבאות הזקנה והילדים אשר יקבל אדם במשך חייו נאמד בכ- 130,000 שקלים (למעשה, הרבה פחות). אם אתה מציב לי את האפשרות, נתת לי את הלגיטימציה להחליט "שווה לי לשלם 130,000 שקלים ושהילד של מישהו אחר ימות במלחמה ולא ילדי שלי".
הסכום של 130,000 שקלים איננו סכום גבוה. אם נחלק אותו ל- 3 שנות שירות, זה כ- 3,600 שקלים לחודש. אדם אשר במקום ללכת לצבא יילך לעבוד, בהחלט יכול להרוויח סכום שכזה ולהמשיך לגור על חשבון ההורים (בדיוק כמו החיילים).
יש מחקרים ונתונים על כך שאם המחיר הוא כספי, יהיה מי שיחליט שזה שווה לו המחיר. זו הסיבה שיש עבירות שבהן החובה היא כלא ולא "רק" ברירת קנס.
אם הרעיון יקבל תאוצה, הצבא יתפתח להיות צבא בו משרתים מי שאין להם לממן את החילוץ הלא- כל- כך יקר הזה והולכים לסכן את חייהם בתמורה לקצבאות הביטוח הלאומי. כבר היו מדינות וצבאות בהן ניתן היה לרכוש פטור משירות צבאי בתשלום. זה הכוון אליו אנו רוצים ללכת?